Bericht van de Raad van Bestuur
Klanten en samenleving vertrouwen op een veilige, betrouwbare en betaalbare energievoorziening. Onze medewerkers hebben ook afgelopen jaar hard gewerkt om dit vertrouwen waar te maken. We zijn verheugd te constateren dat we een leveringszekerheid van bijna 100% hebben gerealiseerd in 2015. Voor wat betreft onze veiligheidsresultaten hebben we de meeste doelstellingen gehaald. We hebben een nieuw programma opgezet gericht op veiligheidsbewustzijn- en gedrag. Dit werpt zeker zijn vruchten af, maar onze ambities gaan verder dan de huidige resultaten. Verder laten onze inspanningen op het gebied van milieu, zoals onze footprintreductie, in 2015 de gewenste verbeteringen zien. Onze financiële resultaten zijn solide waardoor we € 332 miljoen in de vorm van dividend aan onze aandeelhouder, de Nederlandse Staat, uitkeren.
Mede door onze investeringen in gasinfrastructuur (leidingen, installaties, terminals en opslagfaciliteiten) kunnen afnemers profiteren van een goed functionerende gasmarkt in Nederland en Duitsland. In het najaar hebben we een nieuwe pijpleiding van ons Duitse net naar Denemarken in gebruik genomen en op de Maasvlakte zijn we samen met Vopak gestart met de uitbreiding van onze infrastructuur voor vloeibaar aardgas gericht op de transportsector. Daarnaast hebben we verdere stappen gezet in de realisatie van groengasprojecten en de ontwikkeling van nieuwe diensten met betrekking tot de contractering van capaciteit in ons netwerk en onze gasopslag. Een goed functionerende gasmarkt draagt tevens bij aan een betaalbare en betrouwbare gas- en warmtevoorziening in Noordwest-Europa. In 2015 is het handelsplatform TTF verder gegroeid als toonaangevende marktplaats in Europa.
Gasmarkt in verandering
De gasmarkt is sterk in verandering. In 2015 heeft de minister van Economische Zaken een verdere vermindering van de gasproductie uit het Groningen-veld aangekondigd. Om voldoende gas voor klanten en samenleving beschikbaar te hebben, is extra aanvoer van gas uit andere Nederlandse velden en uit het buitenland nodig. Dankzij de gasrotonde kan het gas van over de hele wereld worden aangevoerd. De interne Europese energiemarkt functioneert steeds beter. Er vindt een verschuiving plaats van nationale naar internationale markten. Dit komt met name door de uitbreiding van interconnectiecapaciteit en een groter internationaal aanbod van gas via pijpleidingen en LNG. We willen hierin onze leidende positie als grensoverschrijdende gasinfrastructuurspeler behouden en waar mogelijk versterken.
De veranderingen in de gasmarkt vragen ook in operationele zin om aanpassingen. Zo moet bijvoorbeeld buitenlands gas voor de Nederlandse kleinverbruikers worden gemengd met stikstof om de juiste kwaliteit te bereiken. Wij bereiden daarom een uitbreiding van onze stikstoffaciliteiten voor. Daarnaast zorgen we ervoor dat onze infrastructuur, zowel wat leidingen en installaties betreft als onze ICT-systemen, in topconditie blijft door de uitvoering van onderhouds- en vervangingsprogramma’s.
De rol van gas in energietransitie
In lijn met de afspraken die zijn gemaakt tijdens de klimaattop in Parijs maakt het kabinet de vermindering van de CO2-uitstoot tot speerpunt in het energiebeleid. In het in januari 2016 gepubliceerde Energierapport houdt het daarbij alle beschikbare energieopties open die ervoor kunnen zorgen dat het energiesysteem niet alleen schoner wordt, maar ook veilig, betrouwbaar en betaalbaar blijft. In de transitie naar een volledig duurzame energietoekomst mag de dagelijkse energievoorziening niet stagneren of haperen.
Het kabinet beschrijft in het Energierapport diverse terreinen waarop gas en gasinfrastructuur het verschil kunnen maken in het realiseren van de doelen in 2050. Het uitgangspunt is dat gas als minst vervuilende fossiele brandstof nog lang een belangrijke rol zal spelen. Het volume van aardgas zal op langere termijn afnemen, waarbij het in toenemende mate vervangen wordt door hernieuwbare gassen. Aardgas zal dan steeds meer worden ingezet voor toepassingen waar geen schonere alternatieven voorhanden zijn, bijvoorbeeld in de hogetemperatuurprocessen in de industrie of in het goederenvervoer via schepen en trucks, waar LNG kan dienen als vervanging van vervuilende brandstoffen als diesel en stookolie. Daarnaast zal gas dienen als back-up op de momenten dat energie uit hernieuwbare bronnen onvoldoende beschikbaar is. Wij ondersteunen deze “Gas op maat” aanpak. We werken met partners aan de ontwikkeling van LNG-infrastructuur en het stimuleren van de inzet van hernieuwbare gassen, zoals groen gas en syngas.
In goed overleg met onze aandeelhouder en de betrokken ministeries onderzoeken wij de wijze waarop we met onze bestaande bedrijfsmiddelen, specifieke competenties en expertise een positieve bijdrage kunnen leveren aan de energievoorziening van vandaag en aan een CO2-arme energievoorziening in de nabije toekomst, die betrouwbaar en betaalbaar blijft. Gezien de verwachte afnemende rol van kolencentrales in de toekomst kan gas, als schoonste fossiele brandstof die flexibel inzetbaar is, een aanzienlijke bijdrage leveren aan CO2-reductie de komende 20 jaar.
Energiedialoog
Energie is een maatschappelijk vraagstuk geworden met grote aandacht voor de leefomgeving. In 2015 hebben we vele gesprekken hierover gevoerd met stakeholders, zowel binnen als buiten de gassector en zowel met beleidsmakers als met milieu- en belangenorganisaties. In een aantal gevallen heeft dit geleid tot nieuwe vormen van samenwerking. In 2015 waren we mede-oprichter van de nieuwe Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie. Het actief deelnemen aan de brede energiedialoog, zowel in onze maatschappelijke als politieke omgeving, is in 2016 een van onze speerpunten.
De veranderingen in de gasmarkt betekenen voor ons dat wij de efficiency van onze interne processen verder gaan verhogen door middel van versnelling en versimpeling van processen en structuren en ons innovatievermogen gaan vergroten.
In het uitvoeren van onze activiteiten en het realiseren van onze doelen is de inzet, kennis en ervaring van onze medewerkers onmisbaar. Wij danken alle collega’s voor hun bijdrage in 2015. Samen met hen bouwen we vol vertrouwen verder aan de energie-infrastructuur voor de toekomst.
Han Fennema, CEO
René Oudejans, CFO